utorak, 22. svibnja 2012.

Pišem ti pismo...

Na natječaju "Pišem ti pismo..." koji je na Svjetski dan pisanja pisama 11. svibnja organizirala Gradska knjižnica Velika Gorica uz podršku Hrvatske pošte, ovo moje pismo zaradilo je priznanje i utješnu nagradu, raskošnu dvojezičnu (hrvatski/engleski) likovnu monografiju "Kujundžić" koju je uredio i tekstom popratio pok. kustos, povjesničar, teoretičar i kritičar suvremene umjetnosti Marijan Susovski, u nakladi Art studija Azinović.

Pismo je trebalo napisati rukom na papiru osobi po izboru autora, stvarnoj ili fiktivnoj, živoj ili mrtvoj, staviti u omotnicu i poslati poštom na adresu knjižnice.

*****

Bok, stari!


Znam, zadnje što si mi napisao bilo je da tvoju adresu skinem s popisa. Znam i da sad bjesniš što ti se ipak opet javljam. Čim dovršim pismo, poštovat ću tvoju želju, izbrisat ću i pokušati zaboraviti tvoju adresu i telefonske brojeve. I tebe, iako će to teže ići.

Ovo zadnje pismo moralo je biti napisano iako i nije baš sasvim posvećeno tebi. Pišem ga jer osjećam da to dugujem četrdesetku godina našeg prijateljevanja i tridesetku godina unakrsnog kumstva nas dvojice i naših obitelji. Dok ovo pišem, prisjećam se kako smo, tamo negdje, početkom sedamdesetih, markirali sa sata i proveli ga sunčajući se kraj Zdenca života, uvlačeći naizmjence dimove nažicane cigarete. Ionako su na tom satu učili ono što smo mi već znali pa smo zaradili samo blagu i neslanu jezikovu juhicu profesorice. Sjećam se tadašnjih naših odlazaka na čage, od Lapidarija, Varšavske, Big Bena, do Studentskog centra. Pamtim i većinu djevojaka koje su nam tada nešto značile. A kasnije, upoznavanje s onima s kojima smo odlučili podijeliti ostatak života, oltare, njihove nabrekle trbuhe, kumčića i kumčicu u igri, izlete u prirodu s gitarom i roštiljem. Da bih to sve zaboravio, morao bih se riješiti i svjedoka, kao što su fotografije, čak i crno-bijeli negativi koji su kao dragocjenosti spremljeni u kutije u jednoj ladici.

Nikad nisam shvatio što se to s tobom dogodilo. Znam da vruć hladnom ne vjeruje ali - radilo se o nama! Zašto nisi mogao razumjeti i prihvatiti da sam u depresiji zbog izgubljenog zaposlenja, prestanka pušenja i svih tih drugih razloga i da jednostavno neko vrijeme nisam bio za druženje uz pivo i kavu, za proslave ni rođendana ni bilo-što-dana, u veselom društvu sveučilišnih profesora koji nikad nisu i nikad neće imati briga s golom egzistencijom?

Jučer sam bio na pretragama, ma nije samo luda glava, i tijelo je bolesno. Ne znam za sigurno, ali, izgleda da su mi uzeli na analizu po epruvetu krvi, znoja, urina i suza. Srećom, svega sam imao dovoljno. Tek da spomenem, duša mi je zdrava.

Previše pišem, gnjavim, zar ne? To će me doći glave jednom. Bolje prođu oni koji više pričaju a manje pišu. Pa, ako i ne pročitaš sve ovo, nego podereš list zajedno s omotnicom, čim ti stigne, neće biti velike štete. Bolje ću se osjećati čim ga gurnem u sandučić.

Teško sam se naviknuo na to da te više nema. Ima te, naravno, ali ne u mom životu. No, ako tako mora biti, neka bude! Sam ne rušim most za sobom, čak ni ako je hrđav. Ali, ako ga načneš, udarit ću ga nogom i dovršiti posao.
Zbogom, prijatelju i kume!

Lix



Nema komentara :

Kopiranje autorskih radova (pjesama i proze) dozvoljeno je jedino za privatnu upotrebu,
BEZ IZMJENA, KOMPLETNO, S ORIGINALNIM NASLOVOM I S NAVEDENIM IMENOM AUTORA!
U tom obliku i na taj način radovi se smiju stavljati na nekomercijalne stranice, blogove, forume... Dozvoljena je upotreba i u edukativne i slične svrhe ali ne komercijalno. Za to se, molim vas, javite autoru preko stranice za kontakt, kao i za korištenje sadržaja za čitanje ili recitiranje na priredbama i natječajima.

Ostali zapisi, vijesti, informacije, mogu se slobodno preuzeti uz navođenje izvora.
Želite li takve sadržaje umnožavati, na bilo koji način komercijalno distribuirati pjesme ili priče, tiskati, uglazbljivati, podrazumijeva se da je neophodan kontakt radi dogovora. Upotreba tih materijala koja nije u skladu s navedenim podliježe Zakonu o autorskom pravu i moralnom pravu vlasnika.

Adresa za kontakt nalazi se na stranici "O meni i blogu".